Svenska läkaresällskapet

2018 arkiv

Dagar om Lagar 2018

SFMI i samarbete med Västra Götalandsregionens eHälsoenhet, Vårdens digitalisering, Koncernkontoret Hälso- och Sjukvård organiserar den 22:a upplagan av konferensen Dagar om Lagar (DoL) inom Vård och Omsorg.

8-9 november 2018 på Västra Götalandsregionens nya utbildningscampus, om/nybyggda VGR Campus, Nya Varvet, Göteborg.

Anmäl dig här: https://dinkurs.se/DoL2018

Läs mer...

Rapport från SFMIs webbinarium 20180208

SFMI anordnade torsdagen den 8 februari ett webbinarium med prof. Martin Dugas från universitetet i Münster, Tyskland, som pratade om Medical Data Models, ett projekt att samla olika informations- och/eller datamodeller i en gemensam, sökbar databas. Projektet söker svenska samarbetsparter. Kontakta gärna Martin Dugas om du har modeller, det är relativt enkelt att bidra med egna modeller.

Presentationen finns här.

Här kan man registrera sig för att kunna lägga upp modeller: https://medical-data-models.org/access#register

Här finns några länkar med mer information om projektet:

https://medical-data-models.org/?lang=en

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26868052

https://www.uni-muenster.de/AlleInformatiken/professoren/dugas.shtml

 

Nyheter

Proceedings från MedInfo 2017 online

Proceedings från Medinfo 2017 finns nu tillgängliga online: https://www.iospress.nl/book/medinfo-2017-precision-healthcare-through-informatics/ 

MedInfo 2017: Precision Healthcare through Informatics är tillgänglig som en open access eBook. Artiklarna som publicerats är också indexerade i PubMed. 

Reseberättelse från STC2017

Läs Isabella Scandurras reseberättelse från EFMIs Special Topic Conference 2017, Tel Aviv, Israel här
Isabella Scandurra, Forskarassistent vid Handelshögskolan vid Örebro universitet har mottagit SFMIs resestipendium.

Artikeln som presenterades hittar ni här. SFMI kommer också att ordna ett webbinar där författarna presenterar artikeln, vi återkommer med mer information om detta längre fram! 

Anmäl dig till MIE2018 nu!

Över 500 bidrag har skickats in till MIE2018 och genomgår just nu vetenskaplig granskning. Vi vågar lova att det kommer att bli ett fantastiskt program! Som medlem i SFMI kan du anmäla dig till MIE2018 till ett rabatterat pris. Som registrerad på MIE2018 har du dessutom tillgång till hela Vitalis program. Så tveka inte - anmäl dig idag!

https://mie2018.org/

Socialstyrelsen söker läkare för arbete med Ordinationsorsak

Socialstyrelsen söker nu läkare, helst med specialistkompetens, som kan hålla informationen för kodsystemet Nationell källa för ordinationsorsak uppdaterad och kvalitetssäkrad på löpande basis. Arbetet innebär också att ge användarstöd till hälso- och sjukvårdsverksamheter som vill implementera kodsystemet samt bidra i den strategiska utvecklingen av kodsystemet.

Sabine Koch ny ordförande i IMIA

SFMI gratulerar professor Sabine Koch, tidigare ordförande i SFMI, till att nu ha blivit vald till nästa ordförande i IMIA, International Medical Informatics Association. IMIA har en viktig roll internationellt i tillämpning av ny teknik och informatik inom hälso- och sjukvården och i klinisk forskning. Vi är övertygade om att Sabine Koch kommer att göra ett strålande jobb som nästa IMIA ordförande.